Zecarul: 0.0001(6)% din „play”-urile de pe YouTube ale campaniei

În această ediție: Zecarul cade mereu în plasa lucrurilor frumoase, sau cum s-ar traduce? Plus tenis de la US Open, fotbal internațional și un pic de ciclism, că e frumos.

DmMVEk3WsAACHq1.jpg

Zecarul is a sucker for beautiful things.

Cu câteva zile în urmă, Nike a lansat o „bombă”. O campanie publicitară cu ocazia aniversării a 30 de ani de la debutul celebrului ei slogan, „Just Do It”. Înainte să apară reclama video în sine, piesa de rezistență a campaniei pe care Zecarul o va pune de câteva ori pe repeat înainte de fiecare ediție ce va fi scrisă de-acum înainte, Nike a ales să spargă Internetul, cum se zice. S-a folosit de imaginea lui Colin Kaepernick, quarterback-ul celebru în State pentru scandalul iscat odată cu protestele sale de pe terenul de fotbal (american), alături de un mesaj simplu - „Believe in something. Even if it means sacrificing everything.”

Sacrificiul, în cazul acesta, este evident. Kaepernick a fost printre primii jucători care au ales să îngenuncheze în momentele dinaintea fiecărui meci de fotbal, în clipele intonării imnului, în timp ce, conform tradiției, stadionul întreg se ridică în picioare. Gestul jucătorului - unul de protest față de violențele poliției americane și ale opresiunii oamenilor de culoare din State în general - a făcut înconjurul lumii. Alți sportivi i s-au alăturat atât pe teren, cât și în mediul online, îmbrățișând inițiativa care l-a lăsat mai apoi pe Kaepernick fără un loc de muncă în sportul pe care îl iubește.

Niciuna dintre echipele din NFL - liga profesionistă de fotbal din SUA - nu i-a oferit un contract la finalul sezonului în care protestele au început. Chiar și acum, Kaepernick este un jucător liber de contract în timp ce un judecător a refuzat să accepte dorința ligii de a ignora cazul sportivului împotriva NFL. Jucătorul a acuzat liga de o nedreptate, susținând că echipele au complotat împotriva sa, neoferindu-i un contract după gesturile sale. Este foarte posibil să se ajungă la o judecată în tribunal.

Zecarul iubește inflexiunile din vocea lui Kaepernick - care este și naratorul video-ului pe care-l puteți urmări mai sus - atât de mult încât este responsabil pentru 0.0001(6)% din „play”-urile de pe YouTube ale campaniei. În reclama Nike - care este de altfel producătorul oficial al echipamentelor tuturor celor 32 de echipe din NFL - apar, printre alții, LeBron James și Serena Williams, doi dintre cei mai importanți susținători ai lui Kaepernick. Într-o serie de mesaje motivaționale, LeBron este înfățișat pe terenul de baschet al liceului (?) său, iar apoi la deschiderea recentă a școlii sale „I Promise”, alături de mesajul „Nu deveni cel mai bun jucător de baschet de pe planetă. Devino mai mare decât baschetul.”

DmNYMlmWsAIbp8v.jpg

Puțin mai apoi, pe fondul unui teren de tenis aflat în lumina reflectoarelor, vocea spune: „Dacă ești o fată din Compton, nu deveni doar o jucătoare de tenis. Devino cea mai mare sportivă din toate timpurile.” Se referă la Williams, care la aproape 37 de ani și după o naștere cu mari complicații, a revenit pe scena mare a tenisului și este aproape de a câștiga un nou Mare Șlem. În limbaj de 2018, #JustSerenaThings.

După ce a câștigat anul trecut Australian Open fără să piardă vreun set fiind gravidă în luna a 2-a, Williams a jucat finala de la Wimbledon în iulie, iar acum, la început de septembrie, va juca finala US Open. Dacă va triumfa în fața japonezei Naomi Osaka - care la rândul ei are o poveste interesantă în spate - sâmbătă seară, cea mai mare sportivă din toate timpurile va egala recordul lui Margaret Court, câștigând 24 de turnee de simplu de Mare Șlem. „Nu te întreba dacă visele tale sunt nebune. Întreabă-te dacă sunt suficient de nebune.” 

Zecarul nu lucrează în publicitate, dar crede că e o campanie a naibii de bună, iar din pleiada de cuvinte frumoase narate de Kaepernick, și-a ales un citat favorit: „Calling a dream 'crazy' is not an insult. It's a compliment.” E adevărat. E beautiful.


De prin lume:

  • Zvonurile cum că...

Zecarul a fost plătit de Nike pentru această ediție sunt total fabricate. Zecarul și-ar dori asta, dar este o simplă serie de articole. Ce ar face o serie de articole cu banii? În plus, Nike nu-și permite Zecarul. Zecarul își permite Nike?

  • Și totuși, la US Open...

Se joacă semifinale și finale. Depinde când citești. Serena Williams se duelează cu Naomi Osaka în finala feminină, în timp ce Rafael Nadal și Juan Martin Del Potro se duelează în duelul care-i lasă pe fanii tenisului cu gura căscată încă o dată, în semifinalele masculine. În cealaltă, Novak Djokovic are o misiune mai ușoară - cu Kei Nishikori. Zecarul a ajuns să-l cam placă pe bătrânul Nadal, dar asta poate într-o altă ediție.

  • Nu avem Premier League...

Dar avem Nations League, o nouă competiție între țări în care România are șanse mai bune de a câștiga un meci. Partea proastă este că timing-ul ediției face ca meciurile cel mai probabil să se fi jucat când vei citi ce scrie aici. Zecarului nu-i rămâne decât să amâne și asta pentru altă ediție.

  • În Vuelta...

Lucrurile sunt complicate, ca deobicei. Vineri a avut loc prima dintr-o serie de trei etape cu final în ascensiune extrem de dificile, care au și vor schimba(t) clasamentul general destul de mult. Cu toate acestea, turul abia a trecut de jumătate și, chiar și după acest weekend, mai sunt cel puțin trei etape decisive pentru clasamentul final. Ce-ar fi ca Zecarul să vorbească despre asta într-o ediție viitoare?


ZECARUL este playmaker-ul care vă coordonează săptămânal dozele de informații și opinii despre sport. În ciuda aparențelor, Zecarul poartă pe tricou numărul 4. Numele său vine de la ora la care începe să fie scris dimineața. Textele sale conțin informații, păreri și povești interesante din lumea sportului, link-uri, poze și o doză de narcisism.

Zecarul este un proiect în desfășurare. Orice feedback este apreciat. Apare (ideal) marțea și vinerea.

Zecarul simte că secțiunea asta spune minciuni și nu (mai) reprezintă adevărul, dar continuă să o folosească.