Zecarul: Cât de greu poate fi?!

În această ediție: E totuși campioana unei țări cu 5 divizii, cea mai bună din 106 echipe. Plus ce vedem în weekend.

40037955_2153341274933517_8478223008027115520_o.jpg

Gică Hagi spunea cândva, demult, că fotbalul românesc va fi zero. De atunci și până acum au existat numeroase momente în care marele fotbalist ar fi putut să zică „v-am spus eu”, iar multe cuvinte „de laudă” la adresa sportului național au fost scrise cu trimitere la acel moment memorabil. Zecarul nu urmărește echipele românești de fotbal, dar fiindcă Vuelta începe abia sâmbătă și US Open abia luni, n-are despre ce altceva să scrie astăzi.

Untitled.png

Joi seară, cele două abrevieri românești prezente în cupele europene au jucat pentru calificarea în grupele Europa League. FCSB și CFR au intrat pe cele două terenuri – măcar dacă jucau pe același teren tot erau mai câștigate – în jurul orei 21 pline de speranță, și au ieșit două ore mai târziu cu capetele în pământ, având în față acum o provocare cu mici șanse de reușită în meciurile retur de săptămâna viitoare. Asta fiindcă Rapid Viena, respectiv *un moment, ca Zecarul să apeleze la prietenul Google ca să nu pocească numele* F91 Dudelange (în franceză) / F91 Düdelingen (în germană) / F91 Diddeleng (în luxemburgheză) s-au dovedit a fi adversari prea puternici pentru cele două formații românești în această seară de august.

Ok, Steaua (Zecarul nu s-ar putea obosi să mai folosească FCSB de-acum încolo) a avut parte de o tragere la sorți ceva mai dificilă, însă CFR Cluj nu are nicio scuză. Campioana Luxemburgului nu ar trebui, într-o lume firească, să aibă șanse de victorie în Europa decât împotriva unor echipe similare din Kosovo, San Marino, Andora sau Bosnia, exact a celor contra cărora a reușit victorii prin tururile preliminare în istoria prezențelor sale în cupele europene. Sigur, s-a strecurat acolo și un succes cu Red Bull Salzburg în 2012, dar probabil a fost o întâmplare, la fel cum a venit și succesul în fața Legiei Varșovia în turul trei preliminar Europa League din acest an. Acestea fiind zise, însă, Dudelange este la 90 de minute de o calificare pe care nici în jocurile FIFA sau Football Manager nu ai putea să o vezi, în grupele unei competiții continentale. Zecarul ar fi bucuros să vadă așa ceva, dar nu în condițiile în care o echipă românească este cea eliminată de către luxemburghezi.

Steaua se poate considera oarecum norocoasă că eșecul ei din Austria a coincis cu această uriașă surpriză neplăcută cauzată de CFR. Glumele au început să răsară pe Internet, cum e și normal după așa un rezultat, iar Zecarul trebuie să recunoască – românul este foarte inventiv când vine vorba de a face haz de necazul ardelenilor. Chiar și așa, „dublele” nu sunt jucate. Ambele echipe românești pot să se califice.

39930123_2303681926314487_8696537527122657280_o.jpg

Jocul Stelei nu a fost tocmai cel mai rău joi. Atacul a funcționat relativ bine până a venit vorba de finalizări, care l-au scos în evidență pe portarul austriac, însă în apărare echipa trebuie să astupe într-o săptămână niște găuri mai mari decât cele din șoselele țării. Rapid Viena s-a dovedit o echipă disciplinată tactic, incisivă pe contraatac, iar aceste două calități i-ar putea pecetlui soarta Stelei și în retur. De partea cealaltă, presa a scos din sertar tradiționalele „numai un miracol o mai poate salva”, dar să nu ocolim o statistică evidentă: CFR trebuie să învingă la 3 goluri o echipă din Luxemburg pe teren propriu. Cât de greu poate fi?!

În eventualitatea în care totuși niciunul dintre cluburile românești nu se califică în grupele Europa League, Zecarul a scormonit printr-un teanc de papirus imprimat cu niște cifre și a găsit o statistică interesantă pe care o va scrie acum, ca să nu scrie două săptămâni la rând despre fotbalul românesc, că i-ar oferi prea multă importanță. De când echipele românești și-au atins apogeul – vorbim despre perioada de după ’89 – în sezonul 2005/2006, o singură dată s-a mai întâmplat ca grupele cupelor europene să se tragă la sorți fără un „(ROU)” în urne – în 2015, când Steaua a fost învinsă de Rosenborg în play-off-ul Europa League.

Paragraful obligatoriu care face referire la ieșirea lui Gică Hagi este acesta. Fotbalul românesc este, într-adevăr, zero de ani de zile și este o oglindă a societății. Spre deosebire de multe sporturi individuale, unde talentul poate contează mai mult decât condițiile în care poate fi exersat, în fotbal e nevoie ca multiple elemente să fie sănătoase și bazate pe idei și principii corecte pentru a crea un întreg funcțional, care să aducă rezultate. Nu este cazul în România. Nici în fotbal, nici în societate.

Și-atunci, se întreabă Zecarul, de ce să urmărească din nou fotbalul românesc și să scrie despre el? Hai cu Vuelta și US Open!


De prin lume:

  • Începe La Vuelta

Cu Bradley Wiggins retras din activitate, în lipsa lui Chris Froome  și după ce a reușit să construiască din Geraint Thomas un câștigător de Tur al Franței, Team Sky a dat de bucluc. Nici galezul nu va fi la start, așa că Sky a fost nevoită să producă un rutier câștigător de un Mare Tur care să nu fie britanic - și în timp record! Ar fi putut fi Egan Bernal, dar acesta s-a accidentat recent și va lipsi de la startul de la Malaga, așa că echipa a avut de ales dintre David de la Cruz, Sergio Henao și Michal Kwiatkowski. 21 de etape și 3,271 kilometri mai târziu, vom afla care a fost decizia. Zecarul speră în secret să fie polonezul. După cât a ajutat echipa în trecut, merită.

  • Tot în weekend...

Fotbalul continuă să fie frumos, dar în alte campionate - meciurile din Premier League, La Liga, Serie A și Bundesliga țin capul de afiș, cu blockbustere precum Juventus v Lazio, Huddersfield v Carfiff și Dusseldorf v Augsburg. Și Zecarul n-a menționat decât meciuri de sâmbătă!

Între timp, fanii sporturilor cu motor pot fi delectați cu Formula 1 și MotoGP.

  • După weekend...

US Open începe de luni, cu România reprezentată din greu, ca deobicei, pe tabloul feminin. Simona Halep va încerca să adeverească pronosticul Zecarului, care sugerează să aveți alarmele pregătite pentru meciurile din așa-zisele „night session”. E bine că finala va fi la o oră rezonabilă, totuși.


ZECARUL este playmaker-ul care vă coordonează săptămânal dozele de informații și opinii despre sport. În ciuda aparențelor, Zecarul poartă pe tricou numărul 4. Numele său vine de la ora la care începe să fie scris dimineața. Textele sale conțin informații, păreri și povești interesante din lumea sportului, link-uri, poze și o doză de narcisism.

Zecarul este un proiect în desfășurare. Orice feedback este apreciat. Apare (ideal) marțea și vinerea.

Zecarul simte că secțiunea asta spune minciuni și nu (mai) reprezintă adevărul, dar continuă să o folosească.