Zecarul: Cam de douăzeci de ori mai mult

În această ediție: Un exercițiu de marketing doar parțial reușit. Plus nimic altceva, că nu e timp că începe Champions League și Zecarul vrea să-și imagineze cum ar fi arătat fotbalul european cu CR7 la Manchester United în 2018. Edit: A fost timp a doua zi dimineață.

4530.jpg

Mereu este interesant să urmărești încercări ale unor sportivi de a se reprofila. Poate fi vorba fie de un alt post în teren, o altă disciplină din cadrul aceluiași sport sau chiar un nou sport cu totul. Este cu atât mai interesant când sportivul în cauză este urmărit de 33 de milioane de suflete pe cele trei mari rețele de socializare ale erei noastre.

Cariera lui Usain Bolt în fotbalul din Australia pare să se îndrepte spre încheiere înainte ca ea să fi început cu adevărat. Sigur, fostul sprinter s-a antrenat timp de mai multe săptămâni alături de Central Coast Mariners, a avut o primă apariție imens mediatizată la final de septembrie într-un amical-eveniment, iar apoi chiar a marcat de două ori într-un alt meci amical al echipei. Nu a făcut-o însă într-un meci oficial, iar toate indiciile spun că nu o va face vreodată. Poate că oferta aia din Malta nu era chiar așa de rea de luat în calcul, până la urmă…

Încă de sâmbătă, zvonurile cum că Bolt ar fi primit o ofertă oficială de contract din partea Mariners făceau înconjurul lumii într-o zi care sărbătorea debutul A-League - campionatul de fotbal al Australiei. Sprinterul jamaican tocmai se distanțase de o ofertă primită, mai în glumă, mai în serios, de la campioana Maltei - titrata Valletta FC.

Încet-încet, presupusa ofertă de la Mariners a devenit tot mai veridică. De la declarațiile antrenorului („Nu știu nimic despre asta”) venite la finalul egalului obținut de echipă în prima etapă și trecând prin spusele agentului lui Bolt, Ricky Simms („Lui Usain i s-a oferit un contract”) am ajuns astăzi la situația în care se bănuiește că suma înaintată de Mariners este undeva în jurul a 150,000$, și că Bolt ar dori cam de douăzeci de ori mai mult.

Acum, Zecarul ar putea sta să se întrebe de ce ar dori cineva ca Bolt - un sportiv de talie mondială, o legendă cu contracte în valoare de milioane încă în vigoare - să câștige și mai mulți bani, deși presupusul său vis este să joace fotbal profesionist. De ce nu ar putea să joace gratuit? Zecarul se oprește însă, înainte ca alte aspecte legate de sponsori, marketing, procente și bani să se învârtă în mintea sa ca niște calcule trigonometrice aparent complexe pe fondul unui meme ce are în prim plan o femeie confuză.

Bolt vrea 3,000,000$ și are tot dreptul să îi ceară, atunci. Problema e că deși vorbim de un campionat de primă clasă, cum bine știți, sume de genul acesta pur și simplu nu se întâmplă să fie disponibile la acest nivel. Un astfel de salariu l-ar propulsa pe jamaican direct în vârful unui top cu cei mai bine plătiți jucători care au lovit o minge în Australia, iar pe acolo au mai trecut un anume Alessandro Del Piero sau, mai nou, un Keisuke Honda. Chiar și cei 150,000$ oferiți, chipurile, de Mariners, se bazează pe o considerabilă donație din partea Federației Australiene, care pur și simplu vede în Bolt echivalentul unui om bun de marketing. Dacă o altă entitate nu vine cu o sponsorizare colosală, afacerea va fi pur și simplu abandonată. Între timp, fostul sprinter nu se mai antrenează cu echipa până când nu se ia o decizie într-un sens sau altul, pentru a nu le strica concentrarea celorlalți jucători.

Apoi, merită luată în seamă și partea sportivă a ecuației. Deși este evident că a progresat enorm de când a întins pentru prima oară conuri pe terenurile de antrenament din Australia, Bolt nu este tocmai cel mai bun jucător de fotbal pe care l-a văzut micuța insulă, iar antrenorul echipei, Mike Mulvey, a fost destul de tranșant la conferința de presă de după meciul din weekend, când a întrebat după o întrebare: „Credeți că ar intra în linia mea ofensivă de trei [jucători]?”

„Avem o linie de trei foarte bună,” a spus el, chiar dacă în spatele lui nu stăteau, cu brațele încrucișate la piept, Salah, Firmino și Mane sau Coutinho, Suarez și Messi.

Cam așa, deci… EA Sports poate răsufla ușurată. Nu va fi nevoită să introducă o valoare peste 99 la sprint, accelerație, sau cine-știe-ce-atribut-care-măsoară-viteza-mai-există-acum-că-cine-a-mai-jucat-FIFA-din-2005-încoace-Doamne-Dumnezeule prea curând.

Sau? Bolt s-a mai antrenat și cu Borussia Dortmund în trecut, iar undeva într-o sală de întâlniri dintr-o clădire de sticlă, câțiva oameni de marketing și-ar putea freca mâinile cu zâmbetul până la urechi. Cine știe?

În altă ordine de idei, cel mai spectaculos campionat din lume a început, iar Zecarul a făcut bine și a luat aminte ce s-a întâmplat într-o primă etapă cum altfel decât spectaculoasă.

S-a început lejer: cu un gol de la 30 de metri venit în prelungirile interminabile a primei reprize de fotbal, de vineri. S-a continuat cu un derby al Melbourne-ului (gândiți-vă la un Manchester United v Manchester City, doar că în albastru închis și… albastru deschis cu Etihad pe piept) făcut varză de VAR sâmbătă, iar apoi duminică cu un maraton de meciuri ce au conținut alte faze cel puțin controversate și care au încheiat o etapă în care toate echipele din ligă au marcat cel puțin o dată. Când vedeți așa ceva în Bundesliga, La Liga, sau Premier League?!


De prin lume:

  • Premier League…

Tocmai și-a jucat cel mai bun meci al sezonului. Zecarul a fost atât de impresionat de Arsenal v Leicester City, unul din cele aproximativ trei meciuri pe care le-a urmărit cap-coadă sezonul acesta, încât este în măsură să afirme cele de mai sus. Ritmul jocului a fost incredibil, iar uitându-se o zi mai târziu cum CR7 s-a bucurat chiar dacă nu a înscris la Manchester, Zecarul a părut confuz. Unde e spectacolul în acest „Champions League”?

În alte știri din campionatul Angliei, Manchester City și Liverpool își continuă marșul triumfal spre lupta decisivă care se va da pentru titlu în antepenultima etapă, când Liverpool va pierde puncte acasă cu Huddersfield Town. Chelsea, Arsenal și Tottenham sunt în urmărire, cu United aflată pe locul 10 după primul sfert de campionat. 2013-2014 all over again?

Ah, și Jose Mourinho a devenit un adevărat meme după ce echipa sa a fost egalată în prelungiri de Chelsea în derbi-ul etapei, făcându-l pe un membru al staffului lui Maurizio Sarri să sărbătorească „elegant” în fața managerului lui United. Au urmat și niște îmbrânceli clasice. Ce ne-am face fără Mourinho în peisaj?!

  • Lewis Hamilton…

A ratat șansa de a deveni campion mondial pentru a cincea oară cu trei curse înaintea finalului de sezon, după ce a terminat abia al treilea în Statele Unite, unde câștigase precedentele patru Mari Premii. Întâmplarea face ca victoria să-i revină tocmai lui Kimi Raikkonen la capătul celor mai frumoase 56 de tururi din acest sezon. Finlandezul nu mai reușise să urce pe prima treaptă a podiumului în Formula 1 din martie 2013 încoace, vremuri în care Zecarul nu era nici măcar un concept în mintea unui wannabe jurnalist.

Sezonul continuă în Mexic în acest weekend - acolo unde Hamilton a câștigat matematic titlul sezonul trecut și doar un miracol l-ar împiedica să o facă și în acest an. Chiar și-așa, pentru pilotul mercedes ar mai urma alte două ocazii după cursa central-americană de a se impune.

  • Marc Marquez…

Nu a ratat șansa de a deveni campion mondial pentru a cincea oară cu trei curse înaintea finalului de sezon. Spaniolul de la Honda a câștigat titlul clasei mari MotoGP din nou și oricine spune că nu este cel mai talentat copil care s-a suit vreodată pe o motocicletă este ori ignorant, ori un mare fan Valentino Rossi.

Marquez, care s-a accidentat la umăr ca urmare a unui entuziasm exagerat pe podiumul de premiere, are șapte titluri în total în carieră și are toate șansele să îl depășească pe Rossi la toate recordurile deținute de legendarul italian. Un alt italian, Andrea Dovizioso, principalul urmăritor al lui Marquez în acest sezon, se poate considera blestemat. De ce s-a născut în aceeași generație cu așa un monstru de sportiv?!


ZECARUL este playmaker-ul care vă coordonează săptămânal dozele de informații și opinii despre sport. În ciuda aparențelor, Zecarul poartă pe tricou numărul 4. Numele său vine de la ora la care începe să fie scris dimineața. Textele sale conțin informații, păreri și povești interesante din lumea sportului, link-uri, poze și o doză de narcisism.

Zecarul este un proiect în desfășurare. Orice feedback este apreciat. Apare (ideal) marțea și vinerea.

Zecarul simte că secțiunea asta spune minciuni și nu (mai) reprezintă adevărul, dar continuă să o folosească.