Zecarul: Zei făcând slalom printre muritori de rând

În această ediție: Să nu ziceți că nu știați atunci când se vor întâmpla lucruri la Jocurile Olimpice. Plus roți în deșert, saci cu bani trecând granițe, rachete și zboruri.

26114527_1504470436269077_3926379524954828835_o.jpg

A sosit 2018, anul în care Zecarul va apărea regulat, Franța va câștiga în sfârșit din nou Cupa Mondială de Fotbal, Manchester City va fi regina Europei, Simona Halep va obține al doilea său turneu de Grand Slam și Cristina Neagu va fi votată cea mai bună handbalistă în vreun sondaj oficial sau obscur. Sau poate nu... Știm (aproape) sigur însă că 2018 va aduce o gașcă de sportivi împreună într-un mare eveniment numit de mulți eronat Olimpiadă.

Da, e an olimpic! Jocurile Olimpice de Iarnă sunt la puțin mai mult de o lună depărtare, dar nu vă entuziasmați prea tare. Nu e anul în care românii pot spera realist la medalii - aceia vor fi, sperăm, 2020, 2024, 2028 și așa mai departe -, căci Cristina nu sare cu schiurile și Simona nu joacă hochei, deși Zecarul s-ar gândi că ambele ar putea s-o facă destul de bine. E anul în care vor privi la televizor cum alte țări au reușit să producă sportivi cu adevărat valoroși, se vor uita unii la alții și se vor întreba „noi de ce nu obținem performanțe?” înainte de a da pe gât berea rămasă, a se șterge de firimituri și a uita totul. Răspunsul ar trebui să le fie la îndemână.

Dar gata cu negativismul. Suntem la început de ianuarie și Cupele Mondiale ale sporturilor de iarnă au ajuns, în general, cam la jumătate în sezonul 2017/2018. Zecarul se va concentra astăzi pe doi zei care continuă să arunce în aer schiul alpin de ceva vreme încoace, niște zei făcând slalom printre muritori de rând.

Embed from Getty Images

După șase Cupe Mondiale câștigate consecutiv te-ai gândi că poate e timpul să mai lași și pe alții, dar Marcel Hirscher nu o face. El este pe drumul spre un al șaptelea glob mare de cristal - așa-i spune trofeului, ce să facem?! - în competiția masculină. La jumătatea sezonului conduce probele sale favorite, slalomul și slalomul uriaș, iar punctele obținute în acestea îi sunt suficiente - cum ne-a obișnuit și în anii trecuți - pentru a ține frâiele clasamentului general. Austriacul și-a trecut în cont a treia victorie consecutivă în noul an duminică, câștigând proba de slalom după ce a făcut miracole în slalomul uriaș câștigat sâmbătă. Cu alte două zile înainte, Hirscher încheia victorios slalomul de la Zagreb. 

Henrik Kristoffersen îi este probabil cel mai mare adversar în ultimii ani. Norvegianul, mereu prezent în luptele pentru podium și victorii în probele tehnice ale schiului alpin, a rămas, la fel ca toți iubitorii sportului care au văzut finalul manșei secunde a slalomului uriaș, uimit de modul în care Hirscher a recuperat după ce părea că a pierdut de tot controlul pe ultimele pante ale traseului. Aflat aproape paralel cu solul și fiind aruncat extrem de larg în câteva viraje la rând, austriacul și-a salvat cursa miraculos. Mai mult, a reușit să-și păstreze avantajul pe care-l avea în fața rivalilor, câștigând proba spre frustrarea evidentă a lui Kristoffersen. Nu e prima oară când o face.

Spectacolul oferit de către Hirscher în probele Cupei Mondiale reprezintă probabil atracția numărul unu pentru fanii schiului alpin în ultimii ani. Cursele sale - rapide și de multe ori la limita imposibilului - sunt cu adevărat impresionante, dar un alt personaj cu aer mistic se află în același timp în mijlocul atenției în probele feminine.

La numai 22 de ani, Mikaela Shiffrin este, cum și The New Yorker a proclamat recent, „cea mai bună schioare de slalom din lume”. Zecarul ar merge și mai departe, spunând că e posibil să avem în față cea mai bună schioare din istorie, dar americanca mai are ani buni în care să confirme această supoziție.

Embed from Getty Images

E extrem de interesant cum, chiar dacă amândoi sunt cu siguranță oamenii de urmărit în cele două ramuri, spre deosebire de Hirscher în Cupa Mondială masculină, Shiffrin domină schiul feminin într-o manieră cu totul diferită. Stilul parcă haotic și apăsat al lui Hirscher lasă loc unei eleganțe mai fine, mai line, dezvoltată de americancă. Ambii sunt agresivi, ambii stăpânesc o tehnică remarcabilă și au o viteză extraordinară, dar cumva, în cursele lui Shiffrin, aceasta nu pare a fi cu mult diferită de adversarele ei.

Nu de puține ori însă, când cronometrul e oprit de către ea la finalul curselor, acesta indică diferențe uriașe față de rivalele sale. Natura competițiilor de slalom - proba cea mai tehnică a schiului alpin, cu viraje multe și strânse, dar și cu pante diferite menite să rupă ritmul - face ca cele mai valoroase schioare să pornească primele în manșa întâi de concurs, când pârtia se prezintă cel mai bine și este cea mai rapidă. Pentru a reduce acest avantaj, manșa secundă se desfășoară în ordine inversă în funcție de rezultatele primeia.

Coborârea inițială a devenit arma principală a lui Shiffrin - momentul în care strălucește. La Zagreb, săptămâna trecută, ea a obținut un avans de 1.41s înainte de a doua manșă - o diferență uriașă într-o cursă de slalom. Apoi, la Kranjska Gora, avansul său după prima manșă a fost de 1.47s. Nu-i de mirare, astfel, că Shiffrin a câștigat probele respective fără probleme. Uneori, cum a fost cazul la Aspen în 2015, diferențele devin recorduri. Cele 3.07 secunde care au despărțit-o de ocupanta locului secund pe 28 noiembrie reprezintă cel mai mare avans înregistrat vreodată într-o cursă feminină de slalom. A doua zi, Shiffrin s-a impus din nou, la „doar” 2.65s.

De la începutul sezonului actual, Shiffrin a câștigat șase probe de slalom din șapte, clasându-se pe locul secund în prima etapă. Chiar și fără a mai contoriza punctele acumulate în alte discipline (slalom uriaș, super-g sau coborâre), americanca ar avea suficiente strânse încât să se afle în fruntea clasamentului mondial al sezonului - 680 față de cele 560 ale primei sale adversare, Wendy Holdener, o altă schioare specializată în probele tehnice. O privire aruncată rapid peste clasamentul general indică însă un total de 1281 de puncte strânse de Shiffrin în acest sezon după 18 din cele 38 de curse programate. Dacă ritmul va fi păstrat, ea va depăși recordul de puncte acumulate într-un sezon al Cupei Mondiale deținut de Tina Maze din 2012/2013 - 2414 puncte.

După ce a debutat la 15 ani în Cupa Mondială, Shiffrin a câștigat tot ce ar visa un schior de top să câștige de-a lungul carierei. Negreșit, și-a trecut în palmares trei titluri la Campionatele Mondiale - competiție ce are loc o dată la doi ani în schiul alpin -, patru globuri mici de cristal în Cupa Mondială la proba sa favorită și un glob mare de cristal pentru succesul din clasamentul general din 2016/2017. Shiffrin a câștigat aurul la Jocurile Olimpice de la Soci în 2014 și numai un om nebun ar spune că nu este uriașa favorită să o facă din nou în februarie, la Pyeongchang.

Întrebarea cu adevărat înspăimântătoare care-i vine acum Zecarului în minte e alta: ce ar putea face o sportivă de 22 de ani când se plictisește să domine doar probele tehnice? Shiffrin pornește ca favorită covârșitoare orice probă de slalom și ca mare favorită orice probă de slalom uriaș, dar succesele în probele de viteză - super-g și coborâre - nu sunt foarte departe. Ba chiar, prima a venit deja. În cele două coborâri de la Lake Louise din acest sezon, singurele la care ea a luat startul, americanca a obținut două podiumuri care au uimit lumea - un loc trei în prima cursă și o victorie remarcabilă în a doua.

Shiffrin iubește viteza, dar a ales să se axeze în prima parte a carierei pe probele tehnice și spune că dacă ar încerca să-și împartă timpul în mod egal între cele patru probe principale ar deveni o schioare mai slabă. Zecarul este însă convins că va veni o vreme când Shiffrin se va dovedi a fi sportiva de bătut chiar și în probele de viteză. Atunci, ea va fi cu siguranță văzută de toată lumea drept cea mai valoroasă schioare a tuturor timpurilor.

Între timp, Mikaela va încerca astăzi la Flachau, în lumina reflectoarelor, să urce pe podium pentru a 25-a oară în ultimele 26 de curse de slalom. Și va reuși. Porniți televizoarele și priviți cum alunecă zeii (19:00, Eurosport 1, nu mai căutați).


De prin lume:

  • Kamil Stoch a câștigat Turneul Celor Patru Trambuline!!!

Embed from Getty Images

- Iar?

- Da.

- Ei, și ce? Câștigase și anul trecut.

- A câștigat toate cele patru etape.

- A...

Polonezul a făcut istorie - genul de istorie care îi este la îndemână de înțeles unei plaje mai mare de oameni decât cei care sunt deja bunici. În 2001/2002 Sven Hannawald reușise să devină primul și singurul sportiv victorios în toate cele patru etape ale prestigiosului turneu de sărituri cu schiurile în același sezon. Poate vă aduceți aminte. Ei bine, Stoch a devenit numai al doilea care reușește performanța în istoria competiției ce datează din 1953.

- E ceva!

  • Prin deșert se merge cu motocicletele...

  • În fotbal se învârt bani mulți...

Embed from Getty Images

... dar știam deja, nu? Philippe Coutinho a devenit cea mai nouă adiție într-un top ce se schimbă mereu și e adus în discuție la orice transfer mai de Doamne-ajută în fotbalul european - cel al celor mai scumpe tranzacții din istoria fotbalului. Motiv bun pentru ca un designer să ne ofere o remarcabilă operă în materie de Photoshop.

Brazilianul a lăsat în urmă accentele dubioase din Liverpool pentru catalana vorbită în Barcelona. Coutinho ar fi putut deja să debuteze pentru clubul Mai Mult Decât Un Club, dar este accidentat - probabil din cauza efortului depus alergând după oficialii fostului său club în speranța înfăptuirii transferului mult visat, crede Zecarul.

Cât a costat, aud întrebându-se? Undeva la 742 de milioane, dacă toate bonusurile vor fi activate. Nu e typo. Sunt lei.

  • Simona Halep a câștigat deja două turnee în 2018...

... și e abia a doua săptămână a anului! Vă dați seama ce sezon de tenis ne așteaptă?! Zecarul n-a glumit când a zis că acesta e anul!


ZECARUL este playmaker-ul care vă coordonează săptămânal dozele de informații și opinii despre sport. În ciuda aparențelor, Zecarul poartă pe tricou numărul 4. Numele său vine de la ora la care începe să fie scris dimineața. Textele sale conțin informații, păreri și povești interesante din lumea sportului, link-uri, poze și o doză de narcisism.

Zecarul este un proiect în desfășurare. Orice feedback este apreciat. Apare (ideal) marțea și vinerea.