Zecarul: Te-ai gândi că așa ar trebui să fie meci de meci

În această ediție: Zecarul apare miercurea? Nu, dar Simona Halep. Plus saci de bani circulând între Londra și Manchester - goi, fără bani, dar cu jucători de mare clasă lângă ei. Și schi. Zecarul iubește schiul.

DUSJGzVX4AAsF-J.jpg

Cu atâtea meciuri jucându-se la Australian Open, acest „a început anul, trezește-te!” al tenisului mondial, Zecarul a fost ținut puțin prea ocupat pentru a publica edițiile ce-ar fi trebuit să apară săptămâna trecută. Iată, însă, că o face astăzi, cu o zi întârziere. E ziua Unirii Principatelor Române, așa că Zecarul ține să-i mulțumească în primul rând lui Alexandru Ioan Cuza. Cine-ar fi crezut că alegerile lui de acum mai bine de 150 de ani ar fi putut avea consecințe atât de extreme precum publicarea acestor rânduri?! Da, incredibil...

Așadar, Simona Halep. Simona Halep s-a calificat în semifinale la Australian Open, câștigând primul dintr-o serie de foc de trei meciuri care ar speria orice jucătoare din circuitul feminin de tenis pe care nu o cheamă Serena. Scorul, un 6-3; 6-2 în fața Karolinei Pliskova, spune povestea meciului destul de bine, însă Zecarul o spune și mai bine. După pierderea primelor trei game-uri, Halep a decis să facă ceea ce Zecarul aștepta meci de meci. A preluat controlul, a atacat liniile, a fost agresivă și a câștigat.

Pare simplu și te-ai gândi că așa ar trebui să fie meci de meci, dar nu e chiar așa. Halep a suferit mult în partidele cu tipologia de jucătoare în care se încadrează și Pliskova - big-hitteri(țe) care nu te lasă să respiri. Întrebați-o pe Jelena Ostapenko. Astăzi însă a jucat tactic ireproșabil. Cum altfel poți să învingi o astfel de jucătoare dacă nu alergând-o, punând-o în poziții incomode din care nu-și poate exploata jocul de forță? Încet dar sigur, scorul s-a făcut 3-3, iar apoi brusc s-a ajuns în setul secund. Halep câștigase 6 game-uri la rând și au mai urmat 3. După puțin peste o oră de joc, românca punea racheta jos la capătul a ceea ce Zecarul ar descrie drept cel mai bun meci tactic făcut de ea. Vreodată.

Ca întreg - plan de joc și execuție - Halep a fost de-a dreptul impresionantă. A servit puternic, câștigând 76% din punctele în care primul serviciu i-a intrat în teren. Un prim serviciu care a trecut banda fileului și cu 171 km/h, doar puțin mai încet decât al Pliskovei deși există o diferență de 18 cm între ele ca înălțime. A câștigat jumătate din mingiile de break pe care le-a avut la dispoziție - chiar 75% dintre ele în setul întâi, fapt ce a contribuit decisiv la revenirea ei atunci. A atacat exact cum trebuia, când trebuia. A încercat în mod evident mai mult decât de obicei să plaseze mingea mai aproape de linii, pentru a o ține în corzi pe adversară. Când nu a putut face asta, loviturile jucate au fost de așa natură încât să nu-i ofere Pliskovei o soluție ușoară. A ținut mingea în teren alergând cum deja știm cu toții că o face, iar de cele mai multe ori mingile care păreau pierdute au fost ghidate, cumva, în teren. Să faci o jucătoare precum cehoaica să lovească o dată în plus - puternic și riscant, cum o face ea - este extrem de important și, statistic, șansele de reușită îți cresc enorm.

Datorită tuturor acestor lucruri, Halep a câștigat 12 din ultimele 14 game-uri ale meciului. În alte cuvinte, un 6-1; 6-1 sau 6-0; 6-2 ar fi fost posibil dacă meciul începea după primele trei game-uri. Scorul este relevant. Din game-ul al 4-lea, Halep a controlat meciul aproape de perfecțiune. Zecarul nu știe de ce este surprins de asta - doar vorbește despre lidera mondială. Totuși, ceva-i spune că până și ea a rămas surprinsă de cât de ușor i-a fost. În altă ordine de idei, Halep a părut că se distrează, iar psihic trebuie să fie într-un loc foarte bun. O asemenea victorie aduce multe beneficii minții, dar și corpului - mai ales dacă urmează un meci care se anunță a fi extrem de complicat.

Angelique Kerber era numărul 1 mondial anul trecut pe vremea asta, iar după un sezon 2017 nereușit pare să-și fi regăsit forma care o dus-o spre succesul de la Australian Open din 2016. Ea este viitoarea adversară a lui Halep. Zecarul nu știe cum se va termina meciul dintre cele două, dar știe că acesta va fi cu totul diferit față de cel cu Pliskova. Kerber îi seamănă lui Halep ca joc. Se deplasează nemaipomenit, se apără grozav și are lovituri precise atunci când e nevoie. Puține lucruri le diferențiază pe cele două, iar victoriile din meciurile lor directe sunt împărțite -4 și 4. În 2016, anul de grație al jucătoarei germane, aceasta a câștigat patru din cele cinci partide disputate. Lucrurile se pot schimba în 2018. E foarte greu de spus cine pornește drept favorită în confruntarea de mâine. Fizic, Halep pare să-și fi făcut uitată accidentarea din primul tur, deși Zecarul știe că glezna aceea prețioasă încă suferă. Mai trebuie să ducă două meciuri.

DUSAC1IWsAAyvgf.jpg

Careul de ași este completat de alte două jucătoare în mare formă, ce-și vor disputa cea de-a doua semifinală: Caroline Wozniacki și Elise Mertens. Interesant este că toate cele patru jucătoare aflate în continuare în competiție sunt într-o formă extraordinară în acest an. Împreună, Halep, Kerber, Wozniacki și Mertens au trei titluri, o finală pierdută și 40/1 în ce privește raportul de victorii/înfrângeri în acest sezon. De-a dreptul impresionant, nu? În ce o privește pe Halep, ea a ajuns pentru prima dată în semifinalele de la Australian Open, completând astfel lista prezențelor în această fază la toate cele patru Slam-uri.

Și pentru că Zecarul iubește o informație faină, vă mai spune că în caz că Halep și Wozniacki își câștigă meciurile următoare, ele se vor lupta într-o finală specială: între două dintre rarele cazuri de lideră mondială care nu a fost niciodată câștigătoare de Grand Slam. Poate că pentru una dintre ele a venit momentul... Sau poate că le strică o anume Kerber sărbătoarea. Sigur nu câștigă Mertens, nu? Nu?!


De prin lume:

  • Mai joacă și băieți la Australian Open...

DURwXRbW0AAaKUk.jpg

Ah, da! Cine-ar fi crezut că Tennys Sandgren va ajunge vreodată în sferturile de finală ale unui turneu de Grand Slam?! Zecarul nu a sesizat încă, dar este sigur că un articol care povestește cum un individ a avut o premoniție și a pariat la cotă 1,000 pe așa ceva sălășluiește undeva în vastul Internet.

Pe de altă parte, din miriada de tineri promițători compusă de Sascha Zverev, Nick Kyrgios și Dominic Thiem, tocmai Hyeon Chung și Kyle Edmund au ajuns în semifinalele turneului, unde sud-coreeanul se va duela cu Roger Federer sau Tomas Berdych într-un meci mai greu decât vă imaginați pentru elvețian. Fără Novak Djokovic și Rafael Nadal, eliminați sau accidentați, parcă turneul și-a pierdut din farmec, dar Zecarul trebuie să remarce meciurile excelente făcute de jucătorii care le-au luat locul firesc pe tablou. 

Dacă ar fi om, Zecarul ar avea un feeling ciudat că acesta este turneul lui Marin Cilic, dar... Nu. Nu are cum... Zecarul nu e om. E o serie de articole.

„Băi Zecarule, dar ceva ce să nu fie tenis nu ai?” Ba da. Uitați aici:

  • Îl mai țineți minte pe Hermann Maier?

Ei bine, numărul său de victorii din Cupa Mondială de Schi Alpin a fost egalat de Marcel Hirscher. Austriacul a câștigat ieri slalomul de la Schladming într-o atmosferă colosală sub lumina reflectoarelor, ajungând la 54 de victorii în carieră. Ingemar Stenmark poate sta încă liniștit. Recordul său de 86 de succese este încă de neatins, dar Hirscher mai are câțiva ani buni în față, așa că cine știe...

  • Fotbal și transferuri?

Nu. Nu acum. Au scris alții despre asta. Zecarul își ia rămas bun cu această poză extrem de nefirească însoțită de câteva cuvinte despre schimbul Alexis Sanchez - Henrikh Mkhitaryan.


ZECARUL este playmaker-ul care vă coordonează săptămânal dozele de informații și opinii despre sport. În ciuda aparențelor, Zecarul poartă pe tricou numărul 4. Numele său vine de la ora la care începe să fie scris dimineața. Textele sale conțin informații, păreri și povești interesante din lumea sportului, link-uri, poze și o doză de narcisism.

Zecarul este un proiect în desfășurare. Orice feedback este apreciat. Apare (ideal) marțea și vinerea.