Zecarul: Pe cine lăsăm să câștige?

În această ediție: Dopajul își bagă coada în treburile sportului, iar de vină e din nou Rusia. Plus reapariția fotbalului european în mijlocul săptămânii și oameni noi pentru aceleași vremuri.


Sportul este în mare parte despre succes și gloria atribuită lui. Despre oameni concurând unul împotriva celuilalt pentru a vedea care se descurcă mai bine în diverse discipline inventate de-a lungul timpului. Asta numim noi, astăzi, sport. Dar pe lângă lauri și realizări de tot felul, el ascunde și o latură negativă, care iese la suprafață tot mai des în ultima vreme. E vorba în principiu de lucrurile pe care unii sportivi le fac pentru a-și crea un avantaj incorect, cum de altfel se întâmplă cam în orice domeniu al vieții, inevitabil - trișează.

Fiind an olimpic, am auzit discuția asta des. Sportivi ruși - și nu numai - au primit interdicții de participare la Jocurile Olimpice, iar diferite sporturi au avut la rândul lor probleme cu diverse metode prin care lumea a încercat să-și procure un avantaj. Despre dopaj, căci despre asta va vorbi Zecarul mai departe, a început să se scrie toamna trecută, când un raport al Agenției Mondiale Anti-Doping (WADA) a dus la suspendarea din competițiile de atletism a întregii delegații ruse.

Mai departe, în acest an, un nou raport publicat cu puțin timp înaintea startului Jocurilor Olimpice a forțat Comitetul Olimpic Internațional (IOC) să ia o decizie în ceea ce privește participarea tuturor sportivilor ruși la competiție. Demascarea sistemului rus prin care atleții erau dopați a reprezentat un moment important al anului în sport, iar pe lângă suspendarea a 111 sportivi olimpici și a întregului lot de la Jocurile Paralimpice care încă au loc la Rio, rădăcinile scandalului încă mai zguduie lumea sportului.

Acum câteva zile a venit vestea că o organizație de hackeri, presupusă din Rusia, a spart servere și a dat publicității mai multe fișe medicale ale unor sportivi de top din baza de date a WADA, printre care surorile Serena și Venus Williams, dar și gimnasta Simone Biles, medaliată de patru ori cu aur la Rio. Știrea a sosit ca o bombă în presa din întreaga lume, grupul numit Fancy Bears dorind să dovedească lumii că sportivii de top utilizează substanțe interzise de autoritățile anti-doping.

Într-un fel, a reușit. Lumea, consternată, a mușcat momeala și a aruncat cu pietre în sportivele implicate înainte ca acestea să poată spune ceva. Doar cine mai citește toată povestea când titlurile de articole bombă apărute în țară par a afirma cu certitudine că atât de „iubita” Serena Williams se dopează? Grupul a amenințat că va continua să aducă „dovezi senzaționale ale unor sportivi folosind substanțe dopante în orice moment”, și s-a ținut de cuvânt, eliberând alte 25 de fișe de la WADA, printre care cele ale cicliștilor câștigători de Turul Franței Chris Froome și Bradley Wiggins.

Fișele eliberate de hackeri erau adevărate, după cum și WADA a recunoscut că baza lor de date a fost spartă. Ele nu au oferit însă nici un indiciu cum că sportivii în cauză au încălcat regulamentul, ci pur și simplu au demascat faptul - în mare parte știut - că aceștia se folosesc de excepții primite din partea autorităților pentru a folosi anumite substanțe, altfel interzise, în scop terapeutic.

Biles și surorile Williams au reacționat primele prin a aduce lumii la cunoștință că tot ce au făcut a fost perfect legal și că aceste excepții (în engleză Therapeutic Use Exemption - TUE) sunt știute. „Faptul că am ADHD (tulburare hiperkinetică cu deficit de atenție) și faptul că iau medicamente pentru asta nu este o rușine și nu îmi este frică să spun lumii asta,” a scris gimnasta pe Twitter, în timp ce Venus Williams s-a declarat dezamăgită de publicarea documentelor și a întărit ideea că nimic din ce a făcut nu a fost ilegal. Froome și Wiggins au eliberat la rândul lor declarații prin care au atenționat că au vorbit și în trecut despre problemele pe care și le-au tratat cu substanțe care au constituit o excepție permisă.

Concluzia este că pietrele pe care lumea a început să le arunce în direcția sportivilor pot fi puse deocamdată la o parte. Dacă într-adevăr grupul de hackeri este din Rusia, fapt infirmat de Ministrul Sportului din țară, Vitaly Mutko - o persoană implicată direct în scandalul de dopaj pornit anul trecut - totul ar putea să reprezinte o tentativă a rușilor de a recidiva după suspendările pe care sportivii lor le-au primit din partea WADA. Conform lor, agenția se implică în ascunderea datelor și în protejarea unor sportivi de top. Recidiva poate avea ca scop și atragerea atenției asupra faptului că nu doar rușii au sisteme elaborate de a-și dopa sportivii, însă cazurile nu pot fi comparate în acest moment în niciun fel și e posibil ca imaginea Rusiei să fie cea care iese mai șifonată în urma acestor dezvăluiri.

Hackerii au încercat să producă un seism în mijlocul oceanului, dar au reușit doar să ridice câteva valuri care s-au revărsat peste opinia publică care acum își pune întrebări tot mai multe despre aceste excepții TUE. Au reușit să atragă atenția asupra metodelor folosite de diferiți sportivi de top în a-și trata presupusele probleme, iar discuția serioasă trebuie avută pe marginea acestui subiect.

Teoria spune că aceste TUE-uri sunt acordate de asociații naționale sau federații internaționale sportive după ce comitete independente formate din cel puțin trei fizicieni de medicină sportivă recomandă o decizie sau alta. Recomandările se fac după examinări complexe și iau în calcul o multitudine de factori precum nevoia de a proteja sănătatea sportivilor sau asigurarea că substanțele în cauză nu au efecte de îmbunătățire a performanței lor. Sigur, este posibil ca aceste lucruri să nu fie respectate în totalitate, iar aici apare problema, unii spunând că există cazuri în care sportivii încearcă să profite de o excepție de care nu au cu adevărat nevoie pentru a-și procura un avantaj.

În aceste cazuri, anumiți sportivi vor fi avantajați, în timp ce alții vor fi dezavantajați, după caz. Dacă agențiile ar fi mai stricte sau mai puțin stricte în a nu permite sportivilor să folosească astfel de substanțe, linia dintre interzis și permis ar fi pur și simplu ștearsă și mutată în altă parte, ca o dungă a unui careu de șotron trasat cu creta. Singurele elemente care ar fi de fapt schimbate ar fi cine sunt persoanele avantajate și cine cele dezavantajate. Zecarului îi e greu să-și imagineze o soluție universală care ar putea fi benefică în această discuție legată de dopaj. Extremele sunt tentante - să lăsăm pe oricine să ia orice, sau să nu lăsăm pe nimeni să ia nimic - însă nu oferă ceea ce căutăm.

Ross Tucker, un fizician sportiv, spune că ceva ce a pornit ca o practică inocentă - ca cineva care suferă de o boală să fie tratat și să i se acorde șansa să participe la competiții sportive - s-a transformat într-o cursă de a câștiga teren în fața adversarilor, uneori ilegal. „Eu aș lua în considerare eliminarea tuturor excepțiilor TUE. Știu, e o decizie dură. Dar care ar putea fi consecințele negative date de faptul că, să zicem asmaticii, nu pot participa la competiții. Pentru mine, conceptual, acest lucru este în regulă. Din păcate, eforturile de a oferi persoanelor cu probleme medicale clare oportunități de a concura au creeat situații care sunt exploatate de sportivi care se dopează voit.”

Zecarul o să încheie cu acest gând și vă lasă pe voi să judecați ce trebuie făcut. Asta dacă trebuie făcut ceva.


De prin lume:

  • Champions League + Europa League

A venit acea vreme din an în care microbiștii se fac din nou comozi pe canapea, trag o bere sau mai multe lângă ei și deschid televizorul pentru a vedea cele mai bune echipe de fotbal din Europa etalându-și sacii de bani transformați în jucători proaspăt cumpărați. Zecarul salută revenirea Ligii Campionilor pe micile ecrane și pe stadioanele continentului, iar după această primă rundă din faza grupelor, concluzia cea mai interesantă pe care o poate trage este că diferențele dintre echipele cu adevărat de top și cele doar bune continuă să se mărească. Sacii ăia de bani chiar înseamnă ceva! Barcelona i-a administrat lui Celtic un 7-0 necruțător, dar Brendan Rodgers spune că nu îi este rușineBorussia Dortmund a dat 6 Legiei Varșovia în ciuda coregrafiei superbe a polonezilor, Bayern Munich s-a distrat cu FK Rostov, 5-0, iar Manchester City a învins pe Borussia M'Gladbach cu 4-0, amintind de acel 5-0 dat Stelei acum câteva săptămâni. Unele echipe sunt cu adevărat superioare altora.

Banii vorbesc în fotbal. Știam asta de mult, dar parcă acum o știm mai bine ca niciodată. Când îți permiți să arunci zeci de milioane de euro pentru a strânge cei mai buni fotbaliști din lume la tine în curte, concurența nu poate decât să încerce să încropească ceva cât mai bun din ce rămâne pe piață. Fără bani, povești miraculoase ale unor cluburi care se ridică de jos pentru a dansa la masa bogaților nu vor mai exista. Acestea fiind zise, performanța lui Leicester City de anul trecut - da, au un patron bogat, dar care nu a investit găleți de aur în echipă înainte de a cuceri titlul în Premier League - rămâne una cu adevărat impresionantă. Claudio Ranieri și jucătorii săi vor avea un sezon complicat în Anglia, unde deja sunt pe locul 16 după patru etape, dar iată că în Ligă au început cu dreptul, cu o victorie cu 3-0 pe terenul lui Club Brugge. Riyad Mahrez și-a arătat din nou clasa și Leicester a câștigat în stilul caracteristic - eficient și fără o posesie prelungită.

Cele mai palpitante meciuri ale săptămânii s-au încheiat nedecis, cu PSG remizând 1-1 cu Arsenal, Cavani fiind înger și demon, în timp ce Juventus și Sevilla au plimbat mingea pe teren 90 de minute fără gol. Am văzut victorii pentru Napoli, Atletico Madrid și Lyon, dar și o revenire de senzație a lui Real Madrid - cu goluri în minutele 89 și 90+5 pentru a liniști o Sporting Lisabona care a fost aproape de a crea marea surpriză a etapei. Bayer Leverkusen a aruncat un avans de 2-0 pe apa sâmbetei și a permis rușilor de la CSKA Moscova să egaleze, iar Porto nu a reușit să învingă pe FC Copenhaga nici în superioritate numerică. E greu, cu tot hygge ăla al lor. Surpriza zilei a venit de pe Wembley, unde Tottenham s-a mutat pentru serile din Champions League în acest sezon. Monaco a învins echipa engleză cu 2-1, dar hai să fim serioși, nu e ca și când Monaco este un fel de Unirea Tărlungeni...

Ah, Zecarul și-a mai amintit ceva. Festivalul fotbalului european continuă în această seară cu meciurile din Europa League, competiția favorită a nimănui. Acolo, România are două reprezentante - pe Astra și pe Steaua. Deși joacă pe teren propriu, campioana țării nu pare a fi favorită cu Austria Viena, iar Osmanlıspor are clar prima șansă în fața Stelei, cred casele de pariuri. Zecarul stă și se întreabă: asta înseamnă că liga austriacă este considerată mai puternică decât cea română? Apoi, Zecarul își dă seama că n-are rost să-și bată capul. Fotbalul românesc e pe nicăieri de ani buni de zile. Dacă televiziunile și presa scrisă n-ar mai bate câmpii zi de zi cu povești nemuritoare despre Steaua, Reghe și Tamaș, lumea ar și uita că mai există.

Hai cu etapa aia a doua din Champions League!

P.S. E puțin amuzant că protagonistul reclamei de mai sus are treabă în Europa League sezonul ăsta.

  • Nou Președinte la UEFA - vin vremuri noi?

Pe lângă tot tam-tam-ul generat de meciurile care au avut loc în cea mai importantă competiție inter-cluburi din Europa, într-o neobișnuită liniște, forul principal al fotbalului continental și-a ales un nou Președinte miercuri. Opțiunile nu erau multe. După retragerea din cursă a lui Ángel María Villar Llona, liderul Federației Spaniole, doi candidați s-au întrecut pentru a obține voturile care i-ar fi propulsat drept capo di tutti capi la UEFA - slovenul Alexander Ceferin și olandezul Michael van Praag, ambii fiind liderii federațiilor țărilor lor de proveniență.

Pe plan european, dar și mondial, fotbalul trăiește vremuri tulburi - ca întotdeauna, de altfel. Scandaluri și acuzații apar mereu în lumea asta a milioanelor și a sutelor de milioane de euro, iar după ce Sep Blatter și Michel Platini au fost suspendați din vârful piramidelor de la FIFA și UEFA pentru o plată efectuată ilegal între ei, cu toții sperăm ca schimbările ce vor avea loc să fie pozitive. Gianni Infantino a fost cocoțat pe tronul FIFA venind din postura de secretar general și maestru de ceremonii al UEFA, iar impresia de moment este că acesta a tras puțin de sfori pentru ca Ceferin să iasă câștigător în alegerile forului european. 

Campania de candidatură a slovenului a fost lansată la scurt timp după ce Infantino a condus o delegație în Slovenia cu ocazia deschiderii unui nou centru național de fotbal. Interesant este și că un alt sloven, Tomaz Vesel, a fost angajat de FIFA pentru a efectua un audit independent asupra veniturilor organizației și ale lui Infantino în particular. Aceste conexiuni pot ridica oricând suspiciuni în ochii lumii și se pare că lucrurile au reintrat pe făgașul normal în cadrul organizațiilor. Nimic nu se schimbă, deci?

Van Praag a avut de pierdut în cursa pentru postul de Președinte al UEFA (13 la 42 în urma numărării voturilor, pentru cei curioși) ca urmare a criticilor vehemente aduse lui Blatter în ultimii ani, dar și după ce triumfătorul Ceferin a câștigat încrederea numeroaselor federații mici europene, promițându-le mai mulți bani și o revizuire a schimbării recente care favorizează cluburile venite din cele mai mari țări fotbalistice ale continentului. Anglia, Germania, Italia și Spania ar urma să primească patru locuri garantate în grupele Ligii Campionilor dacă reforma va intra în vigoare.

Ceferin, un avocat care se află la conducerea Federației Slovene de Fotbal din 2011, este văzut cu ochi buni în țara natală și în ciuda faptului că multă lume nu a auzit de el și îl critică pentru aparenta ieșire bruscă din obscuritate, spune că decizia de a candida i-a aparținut în totalitate lui. „Când am văzut că am atâta susținere, a fost mult mai ușor. Este timpul potrivit pentru ca cineva nou să vină la conducerea UEFA,” spune el. Mereu e timpul potrivit, dar hai să vedem faptele.


ZECARUL este playmaker-ul care vă coordonează săptămânal dozele de informații și opinii despre sport. În ciuda aparențelor, Zecarul poartă pe tricou numărul 4. Numele său vine de la ora la care începe să fie scris dimineața. Textele sale conțin informații, păreri și povești interesante din lumea sportului, link-uri, poze și o doză de narcisism.

Zecarul este un proiect în desfășurare. Orice feedback este apreciat. Apare (ideal) lunea, joia și sâmbăta.