Wimbledon 2015 - preambul masculin

Fără să mă gândesc prea mult din momentul în care idea mi-a răsărit, am decis să încerc să scriu câte un text zilnic despre turneul de la Wimbledon.

Pentru mine, acest al treilea Mare Slam al anului reprezintă cel mai prestigios, cel mai natural și cel mai interesant moment din cadrul unui sezon competițional de tenis. Poate că atenția mi-a fost captată în ultimii ani mai mult de tenisul feminin decât de cel masculin, iar din acest punct de vedere Wimbledon-ul este o gură de aer proaspătă - de regulă tabloul masculin este mult mai interesant de văzut.

Azi, cu câteva ore înainte ca primele meciuri de pe tablourile principale să înceapă, am să încerc să fac o trecere în revistă a lucrurilor pe care le aștept cu interes - în acest articol, despre cele de pe tabloul masculin.

În ceea ce privește favoriții turneului, aș spune că oricare dintre Novak Djokovic, Roger Federer și Andy Murray are șansa lui de a câștiga trofeul.

Read More

Magica iarbă verde

Am asistat azi la două imagini contrastante ale aceluiași sport. E vorba de turneul ITF Futures de la Cluj, și turneul ATP 500 de la Queens. Cele două pot fi comparate din multe puncte de vedere, dar partea la care mă voi referi eu astăzi are legătură cu jocul, cu sportul în sine, și cât de diferit poate fi el în funcție de factorul următor: suprafața pe care se joacă.

Primul turneu se joacă pe zgură, al doilea pe iarbă. Ai zice că mare diferență nu poate să fie, că e vorba tot de o minge care se plimbă între două rachete, dar tenisul este unul din sporturile care îți poate oferi spectacol într-o multitudine de feluri. Îți poate oferi un spectacol lung și unduitor, dar și unul rapid și elegant.

Read More

10 lucruri despre Wawrinka și finala de la Roland Garros

Am vrut să scriu câteva idei despre victoria lui Stan Wawrinka de ieri imediat după meci. În ultimele game-uri mi-au trecut niște treburi faine prin cap și vroiam neapărat să nu le uit, dar fără să le notez undeva, cum face deobicei, le-am uitat. Apoi a început cursa de Formula 1 pe care am acoperit-o pentru PitStops (un proiect excelent românesc în ale motorsporturilor - dacă n-ați văzut despre ce e vorba, aruncați un ochi) și n-am mai putut scrie nimic.

Iată-mă acum, a doua zi dimineață. Reușita lui Stan a făcut înconjurul lumii și se vorbește extrem de mult despre el. M-am gândit să fac atunci o trecere în revistă a unor statistici sau lucruri pe care le-am găsit interesante sau amuzante în victoria lui.

Un top 10, că și-așa e la modă:

1. E primul tenisman după 27 de ani (de la Mats Wilander) care câștigă RG după ce-l câștigase și ca junior.

Read More

Despre înfrângerea lui Halep la Roma

După primul set m-am gândit că în forma aia, Halep ar fi favorită să câștige Roland Garros.

Apoi m-am dezumflat un pic, iar ratarea mingii de break la 3-5 în al doilea set m-a omorât.

Setul trei a fost interzis cardiacilor, ambele jucătoare fiind evident obosite dar stând eroic încă în picioare și jucând la capacitate maximă.

În final, a fost un meci emblematic pentru tenisul feminin modern. A pierdut, dar meciuri ca acesta o vor întări pe Halep pentru tentativa de a ne face următoarele săptămâni de vis. Nu poți câștiga nimic dacă nu suferi mult pe drum.

Un turneu interesant care ne-a adus-o în prim plan pe Dulgheru, care se află probabil în forma vieții ei, pe o Begu în continuă creștere și pe o Halep care poate oricând să bată pe oricine cu puțin noroc și puțină concentrare.

Halep s-a oprit la primul hop la turneul lui Țiriac

Simona Halep a pierdut în primul tur la Madrid în două seturi grele împotriva franțuzoaicei Alize Cornet și odată cu ieșirea ei din turneu, puncte importante în clasament, dat fiind faptul că anul trecut a jucat finala turneului.

Mai important mi se pare faptul că ratează multe potențiale meciuri de antrenament pentru Roland Garros și șansa de a-și crește forma într-un turneu de mare calibru.

Să nu facem o tragedie din asta însă. Cornet a jucat inteligent, s-a apărat grozav și a fost la finalul zilei jucătoarea mai bună azi. Halep are timp să-și revină până la finalul lunii. Sunt sigur că știe la ce trebuie să lucreze.

Despre victoria lui Halep cu Jankovic

Nu țin minte să fi văzut vreun meci mai tensionat ca ăsta în ultima vreme. Nu cea mai grozavă calitate, dar Dumnezeule, câtă tensiune!

Simona Halep câștigă turneul de la Indian Wells după ce a revenit din ghearele înfrângerii în seturile doi și trei. Meci în care break-urile s-au ținut lanț și Jelena Jankovic a câștigat doar unul din ultimele nouă game-uri pe propriul serviciu, clacând moral, pierzându-se efectiv inimaginabil la schimburile de teren.

Meritul e însă al Simonei. A luptat, deși părea că i-ar fi scăpat meciul din mână în multe momente.

Două tipuri de citate care definesc meciul:

1. Halep la conferința de presă de după victoria din turul doi, când a revenit de la 0-1 la seturi de asemenea: „Mi-am promis mie că n-o să mai permit niciun alt meci în care să nu lupt până la capăt. Cel cu Makarova a fost ultimul.” Băi, da' a luptat cât pentru tot sezonul, azi. Bravo!

2. Jankovic la 5-4, servind pentru meci: „I'm FREAKING OUT!” „I'm nervous. I don't know what to do.” și Jankovic în decisiv: „I. Need. To. Hold. My. Serve.”

Indian Wells este cel mai mare turneu câștigat de Simona în carieră. Ea trece pe primul loc în Road to Singapore, clasamentul ce ia în considerare turneele jucate în 2015 (nu pe primul loc WTA).

Simona Halep o învinge pe Serena Williams la Turneul Campioanelor

Faptul că a fost număr doi mondial, o performanță uimitoare fără doar și poate, știe toată lumea. Faptul că a reușit anul acesta să ajungă în finală la Roland Garros și în semifinale la Wimbledon știe, din nou, toată lumea - până și Victor Ponta, sau măcar cel care-i administrează pagina de Facebook, dacă-mi permiteți.

Ce nu știe însă multă lume, sau nu a remarcat multă lume, e cum Simona a reușit în acest an să revină pe teren mai puternică decât se așteptau fanii sportului chiar în momentele cheie. Hai s-o luăm la rând. Ce performanțe demne de remarcat a avut ea anul ăsta?

Read More

Simona Halep has the whole of Romania at her feet – and rightfully so

In the world of sport, when talking about Romania, only a few names spring to mind. Ilie Năstase, Nadia Comăneci and Gheorghe Hagi are probably the most important ones that fit in this select category of sporting heroes.

In tennis, Ilie Năstase was the first player to become World No. 1 since the ATP introduced its computerised ranking system back in 1973. His glory days have long ago passed, but recently, a fresh face has been causing quite a stir in the country’s sport scene and beyond.

Read More

Simona Halep would deserve the Romanian Sports Person of the Year Award

Sunday in Sofia, Simona Halep managed to defeat Sam Stosur for the third time this year. More importantly, the win brought the Romanian a huge title, as the match was the final of the Tournament of Champions. Six of the best players in the world that had won at least one tournament in 2013 participated.

The two women met for the first time back in 2010, in the first round of the Roland Garros. The Australian won in two sets. One year later, fate confronted them against each other once more, and Sam won again in the second round at Paris, Halep only managing to win two games in that match.

Read More