Halep părăsește Wimbledon-ul din primul tur

Jana Cepelova, numărul 106 mondial, a învins-o pe Simona Halep în primul tur al turneului de la Wimbledon, marcând prima înfrângere în turul inaugural al unui Mare Slam al româncei din 2013 încoace.

A fost un meci foarte ciudat și întortocheat, iar în final perseverența arătată de Cepelova i-a înmânat slovacei - care mai are la activ o victorie în fața Serenei Williams reușită anul trecut - o victorie meritată. Felul în care a reușit să rămână în puncte alergând excelent și ținând mingea în teren a frustrat-o pe Simona, care a riscat mai mult și a fost pedepsită, făcând 34 de greșeli neforțate de-a lungul partidei. Toate cele trei seturi s-au derulat haotic, 15 break-uri având loc în cele 31 de game-uri jucate. După două ore și un sfert, Cepelova s-a impus cu scorul de 5-7, 6-4, 6-3. 

Simona a părut să înceapă meciul încrezător, făcând un break și conducând cu 2-0 înainte de a trece printr-o perioadă de câteva game-uri în care serviciul nu i-a funcționat deloc - unul din servicii a aterizat chiar în terenul propriu, amintind de episodul Serenei Williams de anul trecut. Scorul a devenit 2-3, dar Halep a revenit și a condus cu 5-3, servind apoi pentru set. Cepelova a profitat de alt game jucat execrabil de româncă, iar Halep a făcut rebreak și a condus cu 6-5 înainte de a cere intervenția fizioterapeutului, întrerupând meciul pentru o perioadă lungă. Problema Simonei a fost la una din unghiile piciorului stâng, iar după 12 minute, meciul a fost reluat cu Halep servind pentru câștigarea setului. După un prim punct pierdut, doi ași au ajutat-o să și-l adjudece, iar jocul ei a părut deodată să revină la nivele decente.

Un break în primul game din setul secund a întărit aparențele, dar Cepelova a făcut rebreak și a început să își joace foarte bine game-urile pe propriul serviciu. S-a mers cap la cap până la 4-3, când Halep și-a cedat din nou propriul serviciu. Cu setul în mână, Cepelova nu a reușit să egaleze situația pe tabelă când a servit pentru set, dar a reușit să ducă meciul în decisiv la a doua sa oportunitate, venită pe serviciul advers. Tot mai încrezătoare, Cepelova a îndrăznit mai mult, iar acest lucru a ajutat-o să câștige puncte și să o destabilizeze pe Halep.

Setul trei a început la fel ca și primele două. Halep a făcut un break prin care a pus o falsă stăpânire pe meci, iar Cepelova a luptat pentru a reveni cât mai repede. A reușit să egaleze, să-și facă serviciul, și, mai mult, a luat un avans de un break la rândul său. A urmat un game crâncen în care Cepelova și-a păstrat serviciul de la 40-40, iar o diferență de trei game-uri, 4-1, a fost stabilită. Slovaca a jucat inteligent, a alergat exemplar și a ținut mai bine mingea în teren, lăsând-o pe româncă să riște și să caute să câștige punctele. Halep s-a stăpânit și a pus-o pe Cepelova sub presiune din nou pe serviciu la 4-2 și 0-30. După o egalitate, românca a făcut break-ul și s-a apropiat la doar un game de adversara ei, dar apoi și-a pierdut serviciul la 0 pentru a o lăsa pe slovacă în postura de a servi pentru meci.

La 0-40, Simona părea să aibă soarta meciului încă în mâinile sale, fiind la un pas de a servi pentru a egala situația la 5, dar câteva greșeli ale ei i-au permis Cepelovei să facă 40-40, iar apoi un punct construit excelent și o nouă greșeală neforțată a Simonei i-au adus numărului 106 mondial cea mai răsunătoare victorie a carierei.

Pentru Halep este prima eliminare în primul tur al unui turneu de Mare Slam din vara lui 2013 (de la Roland Garros) încoace. Încă nu e pe panta descendentă pe care se află Eugenie Bouchard, dar situația începe să fie dramatică - totul dacă ne raportăm la așteptările pe care le are lumea de la ea.

Ar fi puțin prematur să vorbim despre o criză adevărată, dar adevărul este că Halep nu mai joacă la nivelul cu care ne-a obișnuit în numeroase momente ale ultimilor doi ani. Motive se pot găsi destule, dar cel mai probabil există un întreg complex de împrejurări.

Cât despre Cepelova, în turul secund o așteaptă altă româncă - Monica Niculescu - care a învins-o în trei seturi muncite pe Monica Puig.