Eduard Grosu a sprintat în istorie lângă Veneția

A terminat doar al 5-lea, ceea ce pentru cei neavizați în primă instanță nu bate la ochi, dar rezultatul obținut de Eduard Grosu astăzi în etapa a 13-a a Turului Italiei reprezintă cea mai bună performanță a unui român într-un Mare Tur.

La sfârșitul unei etape scurte și plate, dar pe un asfalt ud și extrem de periculos, Grosu a sprintat pentru victorie alături de unii dintre cei mai buni cicliști din lume în Giro d'Italia. Noi, românii care nu am avut privilegiul să fim acolo, în orășelul Jesolo de lângă Veneția, am urmărit cu sufletul la gură transmisia Eurosport.

Ajutați să credem că o clasare printre primii rutieri e posibilă de un Manolo Terzian efervescent, de un Andrei Comșa haios și de insight-urile lui Alex Ciocan, noi priveam doar după tricoul echipei Nippo-Vini Fantini și după băiatul care-l îmbracă. Nu a mai contat că Sacha Modolo a câștigat etapa, iar faptul că Alberto Contador a pierdut șefia clasamentului general total neașpteptat ca urmare a unei căzături în kilometrii finali a trecut pe plan secund. Grosu a fost acolo, pe micul ecran. Un român. Luptându-se pentru victorie. La ciclism. Era de necrezut.

Românul a făcut o cursă aproape perfectă, poziționându-se excelent pentru a încerca să se bată pentru unul din primele locuri. A fost puțin incomodat la intrarea pe ultima linie dreaptă și apoi chiar cu puțin înainte de final, dar a dat tot ce a putut și a terminat al 5-lea. Cu un pic de noroc ar fi reușit să obțină o clasare și mai bună, dar oricum rezultatul este nemaipomenit.

Sunt sigur că sunt mulți oameni ca mine care au prins magia acestui sport extrem de dur prin intermediul Eurosportului și al său cuplu de comentatori Banciu-Naum. Ei ne-au făcut să ne îndrăgostim de Turul Franței și mai apoi de toate cele trei Mari Tururi, iar fanii sportului cu pedale s-au înmulțit constant. Cei de la pupitru s-au schimbat, dar magia adusă atât de ei cât și de sport a rămas.

Și ce momente de magie am trăit astăzi, când pentru prima dată de când privim aceste competiții, am putut să încurajăm un ciclist român într-o reală poziție de a se lupta pentru victorie...

Mulțumim Edi pentru aceste momente. Sperăm să se tot înmulțească.