Ce-ai făcut tu, Mugurele?

Brașovul a remizat cu CFR la capătul unui meci extraordinar de încântător, cu o tonă de faze de poartă. Ar fi putut că câștige, dar au existat câteva momente care merită menționate și despre care se pot scrie feature-uri faine. Toate îl au în prim plan pe Buga și e păcat ce i s-a întâmplat.

Să analizăm meciul lui Mugurel Buga (37 ani, 14 sezoane la FC Brașov; peste 300 de apariții în tricoul galben-negru și 66 de goluri marcate - al doilea cel mai bun marcator din istoria echipei):

  • intră pe teren în minutul 52, o gură proaspătă de aer în locul absentului-din-joc Țîră - mutare inspirată a lui Adrian Szabo;
  • min 58 ratează o ocazie monumentală; cum să vă zic, când scapă 3 jucători cu portarul, îi pasezi unuia dintre ei; adevărul e că Bencun ar fi trebuit să-i paseze lui Constantinescu (era mai sigur și mai singur, să zic așa), iar Buga nu se aștepta ca pasa să-i vină lui; totuși, Buga ratează cu poarta goală din alunecare, întinzându-se spre minge; un prim gol aproape sigur scapă;
  • min 69 Buga e lansat de Juric prin centru, dar nu ajunge la minge; a fost extrem de aproape să o facă, iar alt gol aproape sigur scapă;
  • la faza imediat următoare, minge deviată dubios, e în aer în careu, iar Buga încearcă un fel de foarfecă laterală, nu lovește cum trebuie, iar Mincă reține de pe linia porții; alt gol aproape sigur scapă;
  • min 77 fază de atac a CFR-ului, mingea nu e îndepărtată de fundașii Brașovului, care cumva se invită reciproc să dea în balon; Buga vede, decide să degajeze el, dar întârzie o fracțiune de secundă și îl faultează pe Tade, care încerca să șuteze - penalty; săracul Buga;
  • min 78 Tade înscrie din respectivul penalty; săracul Buga, într-adevăr;
  • min 80 în loc de 3-1, scorul e 1-2, iar Buga e scos de pe teren de Szabo la nici jumătate de oră după ce a intrat pe teren; săracul, săracul Buga.

Aveam o părere foarte bună despre Szabo, și n-aș putea zice că a avut de suferit prea mult acum (părerea, adică), dar am fost dezamăgit când am văzut că 28 de minute dezastruoase l-au determinat să pună capăt unui meci (poate și unei cariere întregi) a unui jucător emblematic pentru echipa asta.

O fi ratat Buga și o fi produs un penalty pentru adversari, dar adevărul e că la fiecare din fazele sale, Mugurel a fost înconjurat de ghinion și de situații în care el a ieșit prost deși vina poate fi împărțită. Bencun la faza 3v1, fundașii la faza de penalty. Bencun a egalat în final, așa că despre el sigur n-o să se zică nimic rău.

Ce să mai zic? Mare păcat. Sper din suflet ca meciul ăsta să nu aibă repercusiuni mai adânci asupra relației dintre Buga și FC Brașov. Omul a fost acum o lună dat afară de un Constantin Zotta infect în condițiile în care a spus că joacă și gratis pentru echipă, Zotta zicând că nu banii sunt problema. Ei, ia te uită, au fost problema, din moment ce Mugurel s-a întors la echipă doar două zile după ce Zotta a zburat împreună cu mucegaiul pe care l-a produs la Brașov cât a stat aici.

Consolat cu rolul de rezervă, Buga a intrat pe teren decis să schimbe soarta meciului în bine, ca de fiecare dată. Câteva faze ghinioniste ținute lanț l-au aruncat într-o umbră mult prea întunecată. Szabo a căzut în plasă și l-a pedepsit, dar sper să-și dea seama că a greșit. Poate citește rândurile astea sau își limpezește gândurile după meci.

Buga a ieșit de pe teren vizibil supărat (cu sine și cu situația - sunt sigur că știe, ca și mine, că a avut ghinion). Sper să nu fie capăt de linie aici. Nu merită așa un final de carieră. Brașovul îl iubește, deși în momentul schimbării a fost și fuierat.

Steagu se poate salva de la retrogradare. În ultima vreme joacă ce trebuie să joace și sunt (aproape) sigur că o va face.


Update: FC Brașov a retrogradat în Liga a II-a la finalul sezonului, nereușind să strângă punctele necesare rămânerii în prima ligă.