DreamHack Open Cluj-Napoca 2015 - Preview

Sunt jocurile electronice cu adevărat sporturi? E o întrebare delicată la care nu caut încă răspuns. Ce știu cu siguranță e că reprezintă un fenomen ce a luat și continuă să ia amploare în întreaga lume. Peste doar câteva zile, Counter-Strike: Global Offensive va fi în prim plan la DreamHack Open Cluj-Napoca, un turneu de o anvergură nemaiîntâlnită în România. La ce să ne așteptăm de la cele 16 echipe? La spectacol, bineînțeles.

Săptămâna viitoare, pasionații de e-sports români vor avea ocazia să vadă la lucru, printre altele, unii dintre cei mai buni jucători de Counter-Strike: Global Offensive din lume. Se va întâmpla la Cluj-Napoca, unde DreamHack organizează împreună cu PGL cel mai mare turneu de acest gen din țară.

Pe parcursul zilelor rămase până la începutul turneului voi încerca să analizez componența fiecărei grupe de patru echipe, formând o serie de articole împreună cu acest preview principal. Să începem așadar.

Cine? Ce? Unde? Când? Cum?

DreamHack Open Cluj-Napoca face parte din categoria Majors, care incorporează cele mai importante competiții dintr-un an. Major-urile au premii totale de 250,000$ sponsorizate de Valve, compania creatoare a seriei Counter-Strike și reprezintă crema turneelor dintr-un an calendaristic. O comparație cu Major-urile din tenis, turneele de Mare Slam, poate fi făcută, păstrând raporturile dintre cele două discipline. Cel de la Cluj-Napoca va fi al șaptelea Major din istoria CS:GO și al treilea din acest an, după cele de la Katowice și Cologne.

Anunțul turneului a fost făcut la începutul lunii septembrie și a luat prin surprindere mare masă de iubitori de jocuri electronice din România. El se va desfășura în cea mai mare arenă sportivă din țară, Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, și este unul de o anvergură foarte mare. Cele mai bune 16 echipe ale momentului din întreaga lume vor participa la cele cinci zile de concurs în perioada 28 octombrie - 1 noiembrie.

Opt echipe s-au calificat la DreamHack Open Cluj-Napoca ca urmare a prestației lor din ultimul turneu Major, organizat de ESL la Cologne - așa numitele legende. Alături de ele se vor afla alte opt formații care au obținut locurile puse la dispoziție de turneele de calificări - challengerele.

Turneul va avea o structură simplă. Echipele au fost împărțite în patru grupe de câte patru, două formații din fiecare din acestea calificându-se mai departe în play-off. Grupele se vor juca în sistemul bine-cunoscut al dublei eliminări - ceea ce înseamnă că oricare echipă care câștigă două meciuri în grupa sa merge mai departe. Meciurile din această fază vor avea loc după formatul „Best of 1”, ceea ce înseamnă că o singură hartă va fi jucată în fiecare meci. Play-off-ul va începe cu sferturile de finală și se va desfășura după sistemul „Best of 3”, prima echipă care câștigă două hărți mergând mai departe. Finala se va desfășura după același sistem.

Favoritele

Situația actuală din scena profesionistă de Counter-Strike este una încântătoare. Perioadele de dominație a unei singure echipe au apus pentru moment, iar pentru DreamHack Open Cluj-Napoca cel puțin trei echipe au șanse bune pentru a ridica trofeul, toate foste câștigătoare de Major-uri.

pronax este liderul lui Fnatic

pronax este liderul lui Fnatic

Fnatic este cu siguranță una din atracțiile principale ale evenimentului. Echipa suedeză și-a adjudecat primele două turnee Major din acest an, precum și primul Major jucat vreodată, desfășurat la DreamHack Winter 2013. Este sigura formație care are la activ mai mult de un astfel de turneu câștigat. Pe lângă cele trei trofee câștigate, Fnatic a mai fost finalistă la ediția 2014 a ESL One Cologne

Componenții actuali ai echipei joacă împreună din luna iunie a anului trecut, ceea ce în termeni de omogenitate îi plasează pe cei cinci suedezi spre vârf. pronax, JW, flusha, KRiMZ și olofmeister compun o echipă extrem de valoroasă, cu jucători care pot oricând să încline balanța în favoarea lor atât prin jocul individual, cât și prin cel de echipă. pronax este unul dintre cei mai buni conducători de joc și căpitani ai momentului, iar în timp ce JW este recunoscut pentru stilul său extrem de agresiv și de eficient de a juca cu AWP-ul, KRiMZ și flusha sunt aim-eri de primă mână, cel din urmă fiind clasat al 2-lea într-un top al jucătorilor din 2014 realizat de hltv.com. La rândul său, olofmeister a fost sau e considerat de mulți drept cel mai bun jucător de CS:GO din ultimul an.

Recent, pe lângă importanta victorie de la ESL One Cologne (2-0 cu EvVyUs), Fnatic a fost învinsă în finala turneului Gfinity Champion of Champions de către echipa franceză, cu scorul de 3-2.

Echipa EnVyUs este așadar finalista de la ESL Cologne 2015, dar și câștigătoarea DreamHack Winter 2014 sub fosta denumire, LDLC.com. Scena franceză a CS:GO a fost întotdeauna una foarte puternică, rivalizând cu cea suedeză, iar nV, așa cum mai e câteodată stilizată echipa, este rezultatul mai multor schimburi ce au avut loc între principalele formații franceze în ultimii ani.

În componența echipei se găsesc Happy, kioShiMa, NBK, kennyS și apEX, ultimii doi fiind aduși relativ recent, în iulie, de la Titan, a doua echipă franceză a momentului. Valoarea incontestabilă a celor cinci este dată atât de experiența jucătorilor, cât și de rezultatele lor. kennyS este considerat de mulți cel mai bun jucător din lume cu AWP-ul, iar la fel ca în cazul Fnatic, restul membrilor echipei sunt printre cei mai valoroși în acest moment. Căpitanul Happy aduce mereu încredere și stabilitate unui grup extraordinar de jucători.

Recent, EnVyUs a câștigat Gfinity Champion of Champions, învingând Fnatic cu 3-2 în finală, precum și DreamHack Open Londra 2015, unde s-a impus cu 2-0 în fața Team SoloMid, o altă mare favorită de la Cluj. Ultimul Major i-a găsit, cum am spus mai sus, pe locul secund (0-2 cu Fnatic)

TSM: cajunb, device, Xyp9x și dupreeh alături de Anders, unul din comentatorii de la DH Cluj

TSM: cajunb, device, Xyp9x și dupreeh alături de Anders, unul din comentatorii de la DH Cluj

Mergând mai departe, Team SoloMid (TSM) este o altă candidată serioasă la trofeu. Echipa daneză s-a înființat în ianuarie, preluând jucătorii de la Dignitas, și este alături de Fnatic și EnVyUs, formația care a înregistrat cele mai bune rezultate în acest an. În ultima lună, TSM a reușit o serie de 25 de victorii consecutive în toate competițiile, făcând-o pentru mulți echipa momentului. Ea se află pe prima poziție și în topul realizat de hltv.com.

karrigan, Xyp9x, device, dupreeh și cajunb joacă împreună de la sfârșitul lui 2014, dar echipa a prins aripi în ultima parte a anului curent. karrigan este căpitanul ei, un jucător cu vechime, respectat, ce s-a plimbat la multe echipe în lunga sa carieră. Dintre colegii săi, device s-a remarcat cel mai mult în ultima vreme, făcându-l pe celebrul Thorin să-l declare recent cel mai bun jucător din lume la ora actuală. Xyp9x, dupreeh și cajunb aduc consistență unei echipe periculoase care trece prin cel mai bun moment al său de până acum.

Recent, TSM a câștigat ediția inaugurală a PGL Championship Series (3-0 cu Virtus.pro, Fnatic a încheiat pe locul 3), organizată la București la începutul lunii. Echipa a câștigat și Counter Pit League (2-0 cu EnVyUs), terminând pe locul 2 la DreamHack Open Londra și la ESL ESEA Pro League Invitational. La ultimul Major, la Cologne, a fost învinsă în semifinale de către EnVyUs, 1-2.

Pe lângă cele trei mari favorite la titlul de la DreamHack Open Cluj-Napoca, alte echipe care merită toată atenția noastră sunt Virtus.pro (Vp) și Ninjas in Pijamas (NiP), ambele foste câștigătoare de turnee Major. Cele două reprezintă lupii bătrâni, dar ușor outsideri ai competiției.

Virtus.pro

Virtus.pro

Virtus.pro s-a impus la ESL One Katowice în 2014, pe teren propriu. Echipa poloneză face parte din crema CS:GO-ului de multă vreme, fiind una din favoritele publicului român. TaZ, Neo, pasha, Snax și byali joacă împreună din ianuarie 2014 și alcătuiesc una dintre cele mai carismatice și probabil cea mai experimentată echipă din acest moment. Împreună, s-au clasat pe locul secund la București, la PGL Championship Series S1. La ultimul Major, ESL One Cologne, au fost eliminați de Fnatic în semifinale, scor 1-2.

Ninjas in Pijamas este echipa sinonimă cu fenomentul Counter-Strike. Probabil cea mai populară și titrată echipă din istorie, NiP este o expertă a turneelor Major, participând în cinci din cele șase finale disputate până acum. Are un singur astfel de titlu în palmares, cel obținut la ESL One Cologne în 2014 în fața Fnatic. Rivalitatea dintre cele două echipe suedeze este una ce a fost în prim-planul CS:GO aproape mereu. Deși au resimțit o decădere și o lipsă a formei competitive în acest an, ultimele rezultate arată că echipa compusă din Xizt, friberg, f0rest, allu și Get_RiGhT (probabil cel mai popular și valoros jucător din istorie, desemnat jucătorul nr. 1 al anului 2014 de hltv.com) și-a revenit exact la timp pentru a candida la primele locuri la Cluj. Experiența lor - cu excepția lui allu, joacă împreună din 2012 - este un factor imens de luat în considerare.

Get_RiGhT, unul din star-urile GS:GO

Get_RiGhT, unul din star-urile GS:GO

Restul

Alte echipe de luat în seamă sunt cele care pot emite pretenții la ieșirea din grupe. Printre ele se află legendele prezente în play-off la Cologne, brazilienii de la Luminosity Gaming, formația ruso-ucrainiano-slovacă Natus Vincere (NaVi) și G2 Esports, o echipă încropită cu vedete din Suedia, Norvegia și Portugalia. Toate cele trei sunt considerate favorite să ajungă în faza play-off-ului la Cluj.

NaVi a avut parte de câteva rezultate foarte bune recent, acestea incluzând victorii asupra EnVyUs sau NiP în meciuri online desfășurate luna aceasta și este probabil echipa care poate emite pretențiile cele mai mari din cele amintite. În același timp, G2 are în componență jucători consacrați, dar omogenitatea echipei este un factor care încă lipsește din jocul ei. Totuși, rezultatele recente arată că pot apărea și surprize plăcute din partea ei. Luminosity este o echipă care cu greu poate fi comparată cu cele europene, datorită lipsei de meciuri online împotriva lor. Brazilienii sunt dificil de puși în context, iar rezultatelor lor recente împotriva echipelor americane nu sunt tocmai grozave.

Challengerele sunt echipele ce vin în România după ce au obținut calificarea la turneul de la DreamHack Open Stockholm în septembrie. Printre ele se numără trei formații nord-americane: Cloud9, Counter Logic Gaming (CLG) și Team Liquid, est-europenii de la Flipsid3 Tactics, polonezii de la Vexed Gaming, danezii de la Team Dignitas și echipele Titan și mousesports.

Scena nord-americană este deseori comparată cu cea europeană, dar cei din urmă ies mai mereu învingători. Ultimul turneu Major la care o echipă nord-americană a pătruns în play-off a fost ESL Cologne 2014, unde Cloud9 a fost foarte aproape de a învinge chiar pe eventuala câștigătoare, NiP, pentru a accede în semifinale. Cloud9 reprezintă și acum marea speranță a continentului de peste Atlantic, tragerea de sorți a grupelor fiind mai blândă cu ea. CLG și Liquid vor avea misiuni dificile de a trece de grupe. Flipsid3 și mousesports au șansa lor în Grupa B, pe când Vexed, Dignitas și Titan sunt outsiderele turneului.

fREAKAZOiD, jucător al lui Cloud9

fREAKAZOiD, jucător al lui Cloud9

Program

Meciurile din grupe vor începe miercuri, zi în care accesul publicului va fi însă restricționat. Începând de joi, publicul va putea vedea meciurile de calificare și eliminare din faza grupelor, urmând ca vineri să se stabilească ultimele echipe prezente în play-off. Sferturile de finală vor avea loc sâmbătă, în timp ce duminică vor avea loc semifinalele și marea finală.

Orele de deschidere: joi - ora 10, primul meci la ora 11; vineri - ora 10, primul meci la ora 11; sâmbătă - ora 9:30, primul meci la ora 11; duminică - ora 9:30, primul meci la ora 12, marea finală la ora 19.

Sala Polivalentă din Cluj-Napoca va găzdui competiția

Sala Polivalentă din Cluj-Napoca va găzdui competiția

Turneul de Counter-Strike: Global Offensive este doar unul din evenimentele care se vor desfășura la DreamHack Cluj-Napoca. League of Legends, Hearthstone, Minecraft și alte jocuri și activități precum PGL 1v1 Arena, PGL Arcade, Stream Arena și PGL Cosplay Open vor avea loc în cadrul Sălii Polivalente în săptămâna următoare. Bilete mai pot fi achiziționate de pe portalul computergames.ro.

Pe site-ul oficial și pe rețelele de social media pot fi găsite mai multe informații. Facebook: DreamHack, DreamHack România, PGL. Twitter: DreamHack. Hashtagul oficial al competiției este #DHCJ15.