US Open 2018: La cald după finala feminină

Mouratoglou a greșit.

A zis după meci că se poate interpreta drept coaching ce a făcut, dar că se întâmplă mereu și că Serena nu a văzut.

Nu are relevanță dacă se întâmplă mereu, dar poate că ar trebui să fie eliminată regula coaching-ului cu totul dacă se dovedește a fi benefică pentru sport. Aș crede că trebuie explorată serios posibilitatea asta.

[În plus, pentru cultura mea, știe cineva cum o fi văzut arbitrul gestul antrenorului? Există „spotteri” care îi șoptesc în cască - un fel de VAR al tenisului? Sigur nu se poate uita arbitrul ca un cameleon, cu câte un ochi în direcție fiecărui antrenor din tribune.]

Dacă Serena a văzut sau n-a văzut iar n-are relevanță, dar în apărarea ei, dacă n-a văzut e oarecum de înțeles de ce *a început* să facă scandal. De ce a continuat - ei bine, acolo a întrecut limita. După ce scandalul a căpătat anvergură, cu siguranță Mouratoglou - unul din puținii oameni din arenă care chiar înțelegea toată situația - ar fi trebuit să-și asume greșeala (chiar și dacă nu se credea neapărat vinovat) și să-i comunice Serenei că trebuie să se liniștească și că el a greșit.

Arbitrul Ramos a procedat bine și merită simpatia noastră. Da, poate ar fi putut să încerce mai bine să o calmeze pe Serena, dar în definitiv nu a greșit cu nimic nefăcând-o. A considerat „liar” și „thief”, cuvinte adresate lui, ca fiind meritorii pentru încă o penalizare - nu cunosc regulamentul perfect, dar bănuiesc că e acoperit pentru penalizare. Mai departe nu prea avea ce să facă, din păcate.

Serena nu a fost capabilă să încerce să înțeleagă situația, nu a reușit să se oprească, a luat-o personal și totul a degenerat. Publicul, și el la fel de vinovat pentru lipsa de înțelegere și de abilitate de a pune frână unei situații ce scăpa de sub control, a fost, firește, de partea campioanei, ceea ce n-a ajutat, per ansamblu.

Mare păcat pentru Osaka, care a fost vizibil afectată la ceremonie de cele întâmplate. Serena a făcut tot ce a mai putut pentru a îndulci victoria ei, but the damage had been done.

O situație foarte complexă la care nu pot să nu remarc faptul că noi, ca telespectatori, cunoșteam destul de clar tot ce s-a întâmplat, pe când acolo, pe arenă, poate doar Mouratoglou și Ramos știau cu adevărat. Din cauza asta, aș zice că a fost o întâmplare nefericită, dar comportamentul Serenei a depășit oricum limita acceptabilă. Efectiv a luat-o personal, ceea ce ne duce înspre alte discuții sociale complexe. E păcat. E mare păcat, fiindcă este considerată un model în sport, iar în seara asta s-a comportat exact cum nu trebuie să o facă un model.

Despre meci, ce să zic? Osaka și-a ridicat mult nivelul de joc la turneul ăsta. Știm de ceva vreme că este un mare talent, dar acum a explodat. Să vedem cât de mare va fi ciuperca. Serena a intrat în meci fricoasă, sub presiune, instabilă emoțional din acest punct de vedere. N-a ajutat-o nici la tenis, nici la limpezimea în gândire de care avea nevoie.

Cam atât pentru azi. Hai cu finala masculină!