2017

La mulți ani!

Cu bune, cu rele, 2016 a trecut și e timpul să ne concentrăm cu toții din nou pe următorul an. Perioada Anului Nou este mereu una care ridică întrebări pentru fiecare individ, momente pentru a reflecta - faci destule? ce vrei de la viitor? ești fericit? dorești să schimbi ceva în viața ta? Poate că, totuși, nu toți avem aceste gânduri, dar știu sigur că eu le am mereu. Meditând asupra lor, am luat decizia să scriu acest text. El va acționa ca un punct de plecare spre un viitor, sper eu, mai bun, și totodată ca un impuls pentru vremurile în care motivația nu mai e la nivelul la care trebuie să fie.

Ah, motivația... Unul dintre conceptele cu care mereu am impresia că am avut probleme în cei 27 de ani ai mei. Un altul ar fi timpul. Cele două sunt, oarecum, conectate. Mereu am impresia că nu am timp să fac tot ce îmi doresc, dar pe măsură ce mă gândesc mai mult la acest lucru îmi dau seama că de fapt, totul e în mintea mea. Am timp să fac multe lucruri importante, dar vreau să fac mult prea multe lucruri care e posibil să fie inutile. Dat fiind că îmi doresc să le fac dar am impresia că nu am timp, ambiția de a le duce la bun sfârșit se scurge, iar din cauza asta nu sunt mulțumit de multe aspecte ce țin de viața mea.

Photo by Rocky89/iStock / Getty Images

Photo by Rocky89/iStock / Getty Images

E timpul să schimb foaia. În loc să îmi doresc să fac multe dar nu fac decât puține, voi încerca să-mi țin în frâu dorințele care nu au o bază substanțială și să încerc să duc la capăt lucrurile despre care sunt convins că mă ajută.

Așadar, ce-mi doresc eu de la 2017 și de la ce va urma după? Vreau să acționez într-un mod profesionist, motivat și decis în oricare lucru pe care îl fac. E nevoie să aleg și să discern mai clar între ce e nevoie și bine să fac și ce doar îmi doresc pentru o recompensă prea mică sau prea de scurtă durată. Există câteva categorii clare înspre care îmi îndrept momentan atenția: cititul, scrisul și bunăstarea mea fizică și mentală.

Îmi place să citesc și o fac destul de des, dar îmi dau seama tot mai mult că o fac fără să urmăresc o agendă bine stabilită. Citesc de multe ori lucruri neimportante care mă atrag pe moment, citesc uneori pe fugă, citesc inconstant și citesc de multe ori fără să bag la cap sau să aprofundez ideile și gândurile pe care cuvintele mi le oferă. E timpul să schimb asta, așa că mi-am făcut o idee legată de lucrurile pe care doresc să le lecturez cu adevărat - cele care mă ajută să fiu mai informat despre ce contează pentru mine și cele care îmi produc adevărată plăcere. Cărțile vor ocupa un loc mai important în viața mea decât până acum, dar articolele despre lucurile care mă preocupă vor fi și ele mai importante - nu mai vreau biblioteci pline de cărți pe care le pot eticheta „necitite” și liste întregi de bookmark-uri în browser pe care scrie „UITĂ-TE MĂ AICI” sau „DE CITIT”.

Îmi place și să scriu, dar de prea multe ori mi-e greu să mă apuc de treabă. Fluxul gândurilor m-ar ajuta să fiu destul de prolific în acest aspect al vieții mele, dar de prea multe ori comoditatea sau alte ispite îmi alungă aceste gânduri înainte ca ele să devină cuvinte scrise pe o foaie sau postate pe Internet. Va trebui să lucrez pentru a-mi îmbunătăți eficiența. Despre asta e vorba - despre luatul inițiativei atunci când se ivește oportunitatea și despre o interdicție pe care trebuie să mi-o aplic însumi de a amâna lucruri. Interdicția asta nu ar trebui să se rezume numai la scris, e clar, dar aici poartă o importanță mai mare. De prea multe ori am amânat până la anulare articole și texte pe care mi-ar fi plăcut să le pot reciti cândva în viitor și despre care sunt convins că și alții ar fi fost curioși să le citească. Deși fluxul gândirii mele are un debit mare, lucrurile se pierd rapid dacă nu sunt puse în practică - în acest caz, în scris. Pe deasupra, plătesc bani buni pentru ca site-ul ăsta să fie vizibil și să arate bine. Nu am nicio scuză pentru faptul că nu este populat la fel de mult precum mi-aș dori.

Despre bunăstarea mea fizică și mentală sunt multe de zis de asemenea, dar toate pot fi rezumate la comoditatea și lipsa ambiției de care am vorbit mai devreme. Vreau să devin un om mai sănătos din punct de vedere fizic și voi lua măsuri în acest sens. Îmi voi face un program - o componentă extrem de importantă pentru a-mi pune la punct dorințele enumerate aici - și mă voi ține de el până va deveni o rutină plăcută. Nu vreau ca ea să-mi ocupe prea mult timp, însă vreau să fiu eficient și încet-încet vreau să fiu tot mai mândru de condiția mea fizică, care s-a deteriorat în ultimii ani. Îmi doresc ca lunile în care mersul la fotbal cu prietenii o dată sau de două ori să nu mai fie singurele momente în care mă ocup de corpul meu.

Sănătatea mentală va veni odată cu punerea în practică a tuturor lucrurilor la care m-am gândit zilele acestea. Sunt sigur că respectarea unui program și unor principii mai clare decât până acum mă va ajuta. Gândurile mele vor fi mai clare, mai ordonate și nu-mi vor mai ieși din minte în secunda următoare apariției lor. Totul se va închega într-un sistem eficient pecum un contraatac cursiv se încheie cu gol într-un meci de fotbal.

Nu doresc să-mi propun niște ținte concrete. Sigur, sunt aspecte în care fără să am în vedere anumite numere nu pot realiza progrese. Progresul cel mare va fi însă limpede de deslușit pe măsură ce trece timpul - voi fi mai fericit cu viața mea.

Vreau să fac din 2017 cel mai bun an pe care îl voi trăi. Asta până ce va veni 2018, desigur. Am nevoie de ambiție, de motivație, de eficiență și de respectarea unor lucruri chiar dacă par neplăcute pe moment. Pe termen lung, satisfacția va fi cu siguranță mai mare.